Svako korištenje ove web stranice podliježe uvjetima navedenima u nastavku.

Sadržaji objavljeni na www.airshow-varazdin.com ne smiju se kopirati bez prethodne suglasnosti Aerokluba Varaždin (u nastavku: Organizatora). Uz poštivanje prethodne izjave, kopiranje je dozvoljeno samo uz navođenje svih zadržanih napomena i upozorenja o autorskim pravima, drugih upozorenja o vlasništvu bilo koje vrste, te svih ograničenja od odgovornosti koja su na ovoj web stranici navedena. Bilo kakvo kopiranje, reprodukcija ili distribucija informacija sadržanih na ovoj web stranici dozvoljena je samo uz prethodno izričito odobrenje Organizatora.

Organizator će poduzeti sve potrebne korake kako bi informacije na ovoj web stranici bile točne i precizne, ali ne daje nikakva jamstva u pogledu njihove točnosti ili potpunosti, s obzirom na činjenicu da se radi o manifestaciji koja ovisi o mnogim utjecajima koji su van kontrole i utjecaja organizatora (meteorološki, sigurnosni, politički, vojni i dr.). Svi korisnici ove web stranice suglasni su s činjenicom da osobno snose svaki rizik u vezi s pristupom i korištenjem sadržaja ove web stranice, te svih neželjenih posljedica koje mogu proizaći iz korištenja informacija sadržanih na ovoj web stranici. Organizator ovime isključuje svoju odgovornost za svaku izravnu i/ili neizravnu štetu koja proizlazi ili bi mogla proizići iz pristupa, korištenja ili  nemogućnosti korištenja ove web stranice kao i za bilo kakvu pogrešku ili propust u sadržaju ove web stranice - stranica je informativnog karaktera, Organizator pridržava pravo bilo kakve izmjene sadržaja ove web stranice, u bilo koje vrijeme i iz bilo kojeg razloga, bez prethodne obavijesti te isključuje svoju odgovornost za moguće posljedice takvih izmjena.

Ova web stranica sadrži i informacije trećih strana i poveznice na druge web stranice na Internetu, nad kojima Organizator nema nikakvu kontrolu ni utjecaj. Takve informacije su označene na odgovarajući način uz upućivanje na pravo vlasništva trećih osoba kad smo smatrali da je to obvezno učiniti i gdje god je to bilo provedivo. Organizator ne može dati i ne daje nikakva jamstva u pogledu točnosti ili bilo koje druge karakteristike takvih informacija i ne preuzima nikakvu odgovornost za te informacije.

Nad svim slikama i informacijama sadržanim na ovoj web stranici postoje autorska prava, većinom je vlasnik tih prava Organizator, osim ako nije drukčije navedeno. Dio fotografija ustupljen je od strane više fotografa koji nisu članovi Aerokluba Varaždin, te im se i ovim puten zahvaljujemo na njihovom doprinosu.

Na web stranici postoji sustav za praćenje i analizu korištenja sadržaja, temeljen na Google Analytics platformi, u skladu s time, moguće je korištenje "kolačića" (eng. cookies) radi bolje povratne informacije, a što se provodi automatski i bez potrebe za odobrenjem od strane korisnika. Ukoliko ne želite da se "kolačići" spremaju u Vašem pregledniku od ove web stranice, to možete lako promijeniti u postavaka Vašeg preglednika.

Sve promjene politike zaštite privatnosti na Internetu Organizatora bit će pravodobno objavljene na ovoj web stranici.
 
Posljednja izmjena: 30. prosinca 2017.

Aeroklub Varaždin 2018.  obilježava 88 godina aktivnog djelovanja, čime se svrstao uz bok prvim srodnim asocijacijama civilnog zrakoplovstva koje su formirane u Europi i svijetu.

Zrakoplovstvo u Varaždinu ima dugu i izuzetno bogatu tradiciju. Primjerice, prvi uspješan let balonom na topli zrak s ljudskom posadom u Varaždinu je ostvaren 1890. godine, a rođeni Varaždinac i naš prvi pilot motornih aviona Roman Kažimir Schmidt postao je 1918. godine zračnim asom Austro-Ugarske monarhije. Prva inicijativa za osnutak Mjesnog Odbora Aerokluba "Naša krila" pokrenuta je još 1928. godine, a realizirana 1930., kada je u naš grad sletio prvi avion, Klemm-25 s pilotom Vidom Kršlovićem. Tada je uređen prvi aerodrom, popularni Vinokovčak na Velikim Prelogima, na kojem je u rujnu održan i aeromiting sa "zračnim krštenjima", odnosno panoramskim letovima, uz sudjelovanje tri sportsko-turistička aviona. Tijekom Drugoga svjetskog rata u Varaždinu djeluje modelarska škola "Hrvatskih krila" koja je iznjedrila državne prvake čiji rezultati na natjecanjima nisu nadmašeni do kraja 1945. godine. Nakon II. svjetskog rata u Varaždinu djeluju udruga zrakoplovnih modelara "Atom" i "Zrakoplovno društvo", a članovi Aerokluba svoj su prvi zrakoplov – jedrilicu "Salamander" uspjeli nabaviti i osposobiti za letenje 1950. godine. Do sredine šezdesetih godina, Aeroklub i Aerocentar od Zrakoplovnog saveza dobivaju prve motorne zrakoplove Polikarpov PO-2, Aero-2D, Aero-3 te jedrilice za početno školovanje - Vrabac i Roda. Članovi Aerokluba Varaždin pronašli su 1968. godine parcelu Dravčina i na njoj uredili svoj aerodrom koji tu postoji i danas. Na njemu je ubrzo izgrađen hangar i upravna zgrada s kontrolnim tornjem, a sedamdesetih godina intenzivno su nabavljani zrakoplovi. Tako je u jednom trenutku u hangaru Aerokluba bilo čak šest aviona i dvije jedrilice.

U bogatoj tradiciji Aerokluba svakako treba spomenuti 13 održanih međunarodnih Varteks kupova – natjecanja modelara i međunarodne sportsko turističke priredbe – Aeropiknik. U zrakoplovnom sportu posebno su se između ostalih istakli Čedomil Vertuš, državni prvak u modelarstvu, Predrag Korenički, državni rekorder u padobranstvu, Milica Petrović, višestruko nagrađivana padobranka, te motorni piloti - Milan Šimek, Mario Husnjak, Zvonimir Žitnjak, Franjo Žganec, Boris Hanžek i drugi, koji su postizali vrhunske plasmane na brojnim natjecanjima. Uz njih, najveći broj medalja i priznanja na Državnim i klupskim natjecanjima u razdoblju od 1985. do 1991. godine ostvarili su članovi sekcije zrakoplovnih maketara. Na varaždinskom aerodromu održan je velik broj natjecanja motornih pilota, padobranaca, modelara i brojni aeromitinzi. Jedan od njih, održan je 1987. godine u prigodi otvorenja novouređene asfaltne uzletno-sletne staze dugačke 1.735 metara.

 

Značajne obljetnice

  • 208 godina od objave članka o pokusima s balonima dr. Gregora Kraškovića
  • 128 godina prvog leta balona s ljudskom posadom u Varaždinu (1890.)
  • 108 godina leta prvog hrvatskog aviona Slavoljuba Penkale (1910.)
  • 88 godina od osnutka Aerokluba „Naša krila“ Varaždin (1930.)
  • 88 godina od održavanja prvog aeromitinga u Varaždinu (1930.)
  • 68 godina od nabavke prvog zrakoplova Aerokluba Varaždin (1950.)

TOP